krappe arbeidsmarkt: waar zijn alle mensen gebleven?
Krapte op de arbeidsmarkt. In vrijwel alle sectoren zitten werkgevers te springen om goede gekwalificeerde mensen. Maar is er wel sprake van echte krapte? Alle mensen die een baan hebben of zoeken zijn toch niet zomaar verdwenen? Wim Davidse, arbeids- en flexmarktstrateeg en hoofdredacteur van FlexMarkt magazine, vroeg zich hardop af: “waar zijn alle mensen gebleven?!”
Dat is een terechte vraag die vaak wordt gesteld. Het antwoord is dat ze in de personeelsbestanden van uitzendbureaus, detacheerders en werving – en selectiebureaus zitten. De grootste potentiële doelgroep in die personeelsbestanden zijn de mensen die niet actief op zoek zijn naar een baan. Maar ze zijn er dus wel.
ook jouw kansen benutten en stappen zetten in de krappe arbeidsmarkt?
Neem vrijblijvend contact op voor een advies op maat, want onze specialisten beantwoorden graag al jouw vragen en vertellen je wat de mogelijkheden zijn voor jouw staffingorganisatie.
cijfers
De werkloosheid is erg laag. In april 2022 was de totale werkgelegenheid op een recordhoogte. Er zijn maar liefst 9,53 miljoen mensen aan het werk. Dat zijn er meer dan 400.000 in 2019, het laatste jaar voor corona, en in 2020. Als gevolg van corona zijn veel mensen van baan veranderd. Ze hebben zich bijvoorbeeld laten omscholen omdat in de branche waar ze werkzaam waren geen werk meer was.
De arbeidsparticipatie (mensen tussen de 15-75 jaar) is met 74,6 procent ook op recordhoogte. Maar binnen die leeftijdscategorie zijn er wel aanmerkelijke verschillen. Bij jongeren in de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar en de mensen van 45+ is de arbeidsparticipatie ook nog nooit zo hoog geweest. Maar bij de groep tussen de 25 en 45 jaar is de piek van 90,7 procent die plaats vond in de winter van 2008-2009 nog niet bereikt. Het aantal werkzame mensen in het eerste kwartaal van 2022 is gestegen met 4,6 procent. En het aantal nieuwe vacatures in datzelfde kwartaal was 418.000.
De cijfers laten zien dat zowel de krapte op de arbeidsmarkt als de arbeidsparticipatie nog nooit zo hoog zijn geweest. Hoe komt dit?
hamstergedrag
Davidse vermoedt dat werkgevers aan het hamsteren zijn als gevolg van de krappe arbeidsmarkt. De werkloosheid was in april 2022 3,2 procent en de laatste maanden voor corona groeide de werkgelegenheid met 5 procent en de economie met 3,5 tot 4 procent.
Maar liefst 33,8 procent van de werkgevers ziet door de lage werkloosheid en wereldwijde problemen in de supply chain de schaarste van kandidaten om hun vacatures in te vullen als het grootste probleem. In de flexbranche is dat zelfs 65 procent.
Toch blijven werkgevers zoeken naar het schaap met 5 poten, kandidaten met het perfecte cv en die ook nog niet te oud zijn. Wim Davidse Arbeids- en flexmarktstrateeg
schaap met 5 poten
Toch blijven werkgevers zoeken naar het schaap met 5 poten, kandidaten met het perfecte cv en die ook nog niet te oud zijn. Daarnaast kijken ze vaak alleen naar profielen van kandidaten die zichzelf proactief als sollicitant melden, terwijl juist heel veel potentiële kandidaten niet actief op zoek zijn.
Doordat werkgevers zich vaak alleen op de hard skills richten en zich blindstaren op de jongere kandidaat met het perfecte cv, laten ze veel waardevolle kandidaten verloren gaan. Terwijl er op basis van persoonlijkheid, ambities en drijfveren, de zogenoemde soft skills, misschien wel een hele goede match is.
Kortom, het schaap met de 5 poten bestaat niet. Maar als men wat verder kijkt en andere aspecten van een kandidaat meeneemt dan zijn de juiste mensen wel degelijk te vinden en zijn vacatures wel in te vullen.
krappe arbeidsmarkt: uitdaging of kans?
Innovatieve software kan de intercedent of recruiter helpen bij het vinden van de juiste kandidaten en het maken van de perfecte match. Een voorbeeld van een innovatief ATS dat speciaal voor de staffingbranche is ontwikkeld is Cockpit. Omdat in Cockpit uitgebreide kandidaat profielen worden gemaakt waar niet alleen de hard skills (opleiding, werkervaring, etc.) worden ingevoerd, maar ook de soft skills.
Daarnaast helpt Cockpit om niet alleen naar de kandidaten te kijken die zich actief melden en die dus op zoek zijn naar een (andere) baan, maar om het maximale te halen uit je bestaande database. Daarmee activeer je als bureau als het ware je eigen ‘pot met goud.’
In de krappe arbeidsmarkt naar de juiste kandidaten zoeken kan soms voelen als het zoeken naar de speld in een hooiberg. Maar door de digitale vertaalslag te maken en ‘high tech’ te gaan werken, kunnen intercedenten en recruiters toch de juiste kandidaat aan de juiste werkgever koppelen. Zo kunnen uitzenders en detacheerders die werken met Cockpit in deze tijd met krapte op de arbeidsmarkt toch succesvol zijn en zelfs groeien.
zoek niet langer naar die speld in de hooiberg
Het antwoord op de vraag van Davidse waar alle mensen zijn gebleven kan dus redelijk eenvoudig worden beantwoord. Met de juiste software, digitalisering en iets verder kijken dan je neus lang is zijn de juiste kandidaten voor iedere werkgever te vinden. De juiste match hoeft niet de spreekwoordelijke speld in de hooiberg te zijn, ondanks een krappe arbeidsmarkt.
haal het beste uit de arbeidsmarkt met Cockpit
Met ons Cockpit ATS benut je alle kansen om in deze krappe arbeidsmarkt juist stappen te zetten. Neem vrijblijvend contact op of lees de verhalen van onze klanten die Cockpit al gebruiken.
benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bureau?
plan een gratis adviesgesprek in met onze specialisten Boy en René